Jullie nieuwe gezinslid is eindelijk thuis, spannend! Wij geven tips om jouw pup de beste start te geven.
Even wennen
Weg bij je moeder en nestgenootjes, maar ook een nieuwe omgeving en nieuwe mensen. Poeh, wat een indrukken! Het is belangrijk dat de pup de eerste paar dagen rustig kan wennen aan de nieuwe situatie. Het is namelijk niet niks voor de kleine viervoeter.
Zorg voor voldoende rust en laat jouw pup zelf ontdekken. Het is raadzaam om de pup eerst een aantal dagen bij je te hebben, voordat je start aan puppycursus.
Tip: Laat een kleedje of knuffel achter bij de fokker. Zo heeft de pup in zijn bench nog een vertrouwde geur.
Slaapplek? Bench? Kleedje? Mand?
In het nest lagen de pups gezellig bij elkaar. Hoogst waarschijnlijk heb je maar één pup in huis genomen en is het even wennen dat voor jouw pup dat hij/zij nu alleen ligt. Sommige mensen kiezen er daarom voor de pup in de bench op de slaapkamer te plaatsen of juist in de woonkamer bij de pup te gaan slapen. Andere mensen zetten een wekker en gaan s' nachts iedere paar uur kijken bij de pup om hem/haar te laten plassen. Het belangrijkste is om te kijken wat werkt voor jouw pup!
In het begin is het heel fijn om met een bench te werken. Maak het extra knus door er een kleed overheen te gooien, daarnaast zorg je er zo ook voor dat de bench prikkelarm is. De bench is een veilige en fijne plek. Dit moet een pup leren.
Tips om de bench een fijne plek te maken:
- Een bench is geen strafplek.
- Doe niet meteen het deurtje dicht, maar laat de pup eerst wennen.
- Gooi voertjes in de bench, zodat de pup er vrijwillig in gaat. Niet forceren, je wil een positieve associatie.
- Geef de pup iets lekkers wanneer deze in de bench gaat, bijvoorbeeld een kauwstaaf of gevulde Kong.
- Plaats een fijn kleedje in de bench en hang een waterbakje op
- Geen kinderen of andere dieren in de bench. Deze plek is enkel voor jouw pup.
- Zorg dat de bench groot genoeg is.
Jouw pup leert op deze manier dat het echt zijn/haar plekje is. Wanneer het even te veel wordt of ze moe zijn hebben zij een eigen plek om zich terug te trekken.
Wist je dat een pup tot wel 18-20 uur slaap nodig heeft op een dag? En volwassen honden gemiddeld zo'n 15 uur per dag slapen?
Gekke 5 minuten
Herken je dat? Jouw pup of hond rent als een gek door het huis. Sprint rondjes en 'vliegt' alle kanten op. Mensen noemen dit 'de gekke 5 minuten', maar is deze gekke 5 minuten wel zo leuk voor jouw pup?
De kans is zeer groot dat 'het emmertje' van jouw pup vol is en overloopt. Hij weet geen raad meer met zichzelf, omdat hij eigenlijk super moe is. Vaak zie je ook dat een pup op dit moment ''extra vervelend'' is, bijvoorbeeld bijten in broekspijpen of andere dingen die niet gewenst zijn. Om te voorkomen dat jouw pup overprikkeld of oververmoeid raakt is voldoende rust belangrijk.
Bijvoorbeeld:
Jullie nemen de pup voor een goede socialisatie mee naar een dierenwinkel of Intratuin. Bij thuiskomst komt de pup aanzetten met een balletje en gaan jullie nog spelen. Het spelen wordt vervelend. De pup gaat bijten, happen en daarna als een gek door de woonkamer rennen. De pup is geprikkeld door het uitje bij de Intratuin, maar kan zelf nog geen rust vinden bij thuiskomst. Je pup blijft doorgaan en het emmertje loopt uiteindelijk over.
Tip: Probeer na een uitje jouw pup nog te laten plassen en daarna een verplicht rust momentje te geven. Zo voorkom je de gekke 5 minuten.
Andere signalementen van overprikkeling bij pups kunnen zijn rijden op knuffels/kussen of in eigen poten bijten.
Wandelen en uitlaten
Wandelen in de 'grote buitenwereld' is spannend. Veel baasjes merken dat pups de eerste paar weken veel gaan zitten tijdens een wandeling. Ze willen niet meelopen of willen überhaupt niet graag mee gaan wandelen. Een pup is druk bezig met het verwerken van alle indrukken en prikkels. Je merkt dat het wandelen steeds beter gaat als de pup langer bij jullie is.
Soms kom je onderweg prikkels tegen die heel spannend zijn voor een pup. Het kunnen de meest simpele dingen zijn zoals kliko's of voorbij rijdende auto's. Steun jouw hond en laat weten dat het niet eng is.
Tip: De richtlijn is 5 minuten per levensmaand. Wanneer je een pup krijgt met circa 8 weken is 10 minuten wandelen per rondje meer dan voldoende. Deze richtlijn is gemaakt om te voorkomen dat pups te veel belast worden. Ze zijn kwetsbaar en volop in de groei. Natuurlijk is het bij een richtlijn altijd belangrijk om te kijken naar het individu.
Welke voertjes beloon je?
Om te voorkomen dat jouw pup vanaf dag 1 te veel aan brokken, tussendoortjes en beloningen binnenkrijgt is er een handig trucje. Weeg 's ochtends de brokken voor de hele dag af en zet deze opzij. Als je gaat trainen of wandelen gebruik je ook de normale brokken als beloning. Zo heb je aan het einde van de dag niet meer gegeven dan nodig. Pas wanneer de pup niet meer voldoende motivatie haalt uit zijn gewone brok stap je over op een gezonde beloning.
Laat je bij de dierenwinkel adviseren over een geschikte beloning. Sommige voertjes bevatten veel granen of zout.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Checklist voor jullie pup
- Bench
- Zacht kleedje voor in de bench
- Water- en voerbakje
- Knuffels en speeltjes
- Halsband en/of tuig met lijn
- Beloningen, tussendoortjes en brokken
- Clicker
- Tekentang
- Teken en vlooienbestrijding
- Ontwormingsmiddel
- Verzorgingsmiddelen zoals borstel of kam
- Schrijf je in voor een puppycursus