· 

Hoeveel impact heeft een hond op jouw leven?

Je denkt er helemaal klaar voor te zijn, want dit is wat ja altijd hebt gewild. Een eigen hond! Je hebt een perfecte match gevonden in een puppy of herplaatser en bent er helemaal klaar voor.... of toch niet?

 

De verantwoordelijkheid hebben over een hond is niet niks. Het kost je elke dag meerdere uren tijd en energie, ook op dagen dat je daar even geen puf voor hebt. Het kost je geld voor voer, dierenspullen of dierenarts kosten. Eigenlijk bij alles wat je gaat doen dien je rekening te houden met jouw hond. Of dit nu bezoek is, een dagje naar het pretpark, tijdens een drukke werkweek of wanneer je op vakantie gaan. Jij moet er altijd voor zorgen dat jouw hond niks te kort komt en dat is soms nog best wel lastig. 

Hoe ziet mijn gemiddelde dag als hondenbaasje eruit?

  • Elke dag begint bij mij met een flinke wandeling voor de honden. Dit is meestal in het bos, maar soms ook door de wijk. Deze wandeling is rond de 45 minuten. 
  • Daarna zorg ik dat ze voer krijgen en het eten rustig laten zakken.
  • Aan het einde van de ochtend doe ik een training met ze bijvoorbeeld gehoorzaamheid oefenen in het dorp of train ik behendigheid. Daarna nog even een korte individuele  wandeling om te plassen.
  • In de middag mogen de honden doen waar ze zin in hebben. In de tuin snuffelen, slapen of spelen, allemaal goed. Op lesdagen zitten zij in de auto tijdens het lesgeven, maar zijn zij verder de gehele dag ook actief bezig en soms helpen ze in de lessen.
  • Aan het einde van de middag pak ik weer een trainingsmomentje (liever twee of drie keer per dag kort dan één keer lang) en ga ik daarna nog even apart met ze wandelen en krijgen ze opnieuw voer. 
  • In de avonden geef ik eigenlijk altijd les en chillen de honden in de auto. Na het lesgeven mogen de honden door de trainingshal rennen, snuffelen of spelen en trainen we nog wat voor de lol. 
  • Eenmaal weer thuis rond een uur of negen krijgen ze een flinke kauwsnack waar ze zo'n half uur tot driekwartier mee bezig zijn en net voor we gaan slapen laat ik ze nog even plassen.

Natuurlijk heb ik de luxe om zelf te roosteren en heb ik voldoende tijd om tussen cursussen of lessen door met de honden te wandelen of trainen. We trainen meestal 5 dagen in de week. Dit verschilt van balans en coordinatie, mantrailen, behendigheid, gehoorzaamheid tot fun. Het komt er op neer dat ik per dag aan mijn twee honden gemiddeld 4 a 5 uur kwijt ben als je alles (wandelen, voeren, trainen maar ook knuffelen en verzorging) bij elkaar optelt. Elke dag weer! 

 

En natuurlijk afhankelijk van het type hond dat je hebt verschillen ook de behoeftes van de honden. Honden (zoals de mijne) met veel drive, een goede conditie en veel energie hebben wellicht meer behoeftes dan een klein gezelschapshondje zoals een Boomer. Dat neemt niet weg dat ook deze honden fijne wandelingen, trainingen en meer dan genoeg tijd/aandacht verdienen.

 

Uit het trainen, wandelen en ondernemen met mijn honden haal ik ontzettend veel energie. Samen wandelen is voor mij een ultiem geniet momentje. Wanneer de honden rennen, snuffelen, spelen en gewoon lekker ontdekken vind ik dat fantastisch. Uit samen trainen (of les geven aan andere hondenbaasjes) haal ik ontzettend veel energie en motivatie. Fantastisch om te zien hoe slim en gemotiveerd onze viervoeters zijn. Voor mij is het samen met mijn honden dingen doen het gene waar ik het meest blij van wordt. Het is heel belangrijk dat je dit zo ervaart wanneer je een hond wil, het moet namelijk nooit voelen als een 'verplichting' om iets met je hond te moeten doen. Je moet het doen vanuit plezier.


In weer en wind genieten wij van wandelingen!
In weer en wind genieten wij van wandelingen!

Een hond verdient jouw energie en tijd

Puppy

Wanneer jouw hond een kleine jonge pup is en net bij jou is vraagt die om heel veel energie en tijd. Denk daarbij aan zindelijk maken (je hond leren lezen en op tijd naar buiten plaatsen om ongelukjes te voorkomen), laten wennen aan jou en de nieuwe situatie waar de pup in terecht is gekomen, leren dat schoenen niet eetbaar zijn en je liever niet wil dat je pup in broekspijpen bijt, aan een lijntje leren lopen, 's nachts eruit om je pup te laten plassen (sommige pups meerdere keren per nacht en sommige helemaal niet..), met je pup naar puppycursus en daarnaast nog heel veel trainen, je pup socialiseren etc. etc. 

 

Herplaatser

Neem je een herplaatser in huis? Afhankelijk van de situatie ga je bijna door alle dingen die je ook hebt met puppy's, maar dan met een hond die er niet meer uitziet als een puppy maar vaak niet meer weet dan een puppy. Daarnaast hebben de meeste herplaatsers een rugzakje of trauma's en dat vraagt ook om extra zorg en begeleiding.

 

Volwassen hond

Wanneer honden volwassen zijn (na veel training) heeft jouw hond nog steeds elke dag aandacht, tijd, training en energie van jou nodig. Ook als het regent of sneeuwt, wanneer jij even niet lekker in je vel zit, na een lange werkdag met heel veel vergaderingen en ga zo maar door... Kan jij een hond geven wat hij nodig heeft?

Ruby mocht mee op vakantie naar Oostenrijk! Gaat jouw hond ook mee op vakantie of naar een oppas/hondenpension?
Ruby mocht mee op vakantie naar Oostenrijk! Gaat jouw hond ook mee op vakantie of naar een oppas/hondenpension?

Waar moet je rekening mee houden als je een hond neemt?

Hoe veel van onderstaande vragen kan jij beantwoorden met ja?

  • Ben jij gek op honden? Houd jij van honden?
  • Heb jij tijd voor een hond? (Elke dag voldoende tijd voor wandelingen, trainingen, verzorging en persoonlijke aandacht)
  • Heb jij zin om elke dag verantwoordelijk te zijn voor een hond? (Ook als je even niet lekker bent, een drukke dag hebt gehad, het slecht weer is of als je gewoon al heel moe bent?)
  • Heb jij de financiële middelen om voor een hond te zorgen? (Vaste lasten zoals voer, maar ook voor onverwachte medische kosten?)
  • Heb jij je verdiept in wat voor ras bij jouw levensstijl past? Past er überhaupt een hond in jouw levensstijl?
  • Heb jij het geduld om een hond te trainen (met ups en downs) en dat je bepaalde gedragingen ook kan accepteren die bij een hond horen?
  • Houd je van hondenhaar op je kleding? Op de vloer? In je auto? Overal?
  • Ben jij graag in de natuur? Wordt je helemaal zen van wandelen?
  • Heb jij voor de komende 10 of misschien wel 15 jaar tijd, zin en energie om verantwoordelijk te zijn voor een (of misschien wel meerdere) honden?
  • Is de hond bij iedereen in huis welkom? Of zijn er mensen in het gezin die geen hond willen en heeft dit invloed op de sfeer in huis bij het aanschaffen van een hond?
  • Heb jij als eens een rondje (zonder hond) in de zeikende regen gelopen om te ervaren hoe het is om op een regenachtige dag tot minimaal drie keer nat te regenen tot je onderbroek?
  • Kan jouw hond mee op vakantie? Heb je al een oppasadres of pension gevonden waar jouw hond naar toe kan als jij er even niet bent?
  • Heb jij je verdiept in hondengedrag en lichaamstaal? En misschien al een hondenschool in jouw omgeving gevonden?
  • Heb jij zin om bij (bijna alle) keuzes die je maakt rekening te houden met de behoeftes van jouw hond? (Dagjes weg, nieuwe baan, leefomgeving etc.)
  • Heb jij na al deze vragen nog steeds zin in een hond? JA?!
Plezier hebben in samen trainen
Plezier hebben in samen trainen

Een hond is een weloverwogen beslissing.. geen impulsaankoop

Proefhond

Vraag eens of je een dagje op een hond van een bekende mag passen om te ervaren hoe dat is een hond in huis?

 

Goede fokker

Zorg dat je jouw hond koopt bij een goede fokker. Een goede fokker heeft beide ouderhonden laten keuren en checken op erfgelijke aandoeningen. De moederteef is altijd aanwezig en ze staan open om al jouw vragen uitgebreid te beantwoorden. Daarnaast wordt je nauw betrokken bij alles rondom de pups. Ze zijn transparant over alles en je mag alles van het proces zien.  De meeste goede fokkers zijn gespecialiseerd in een of twee rassen. Heeft de fokker 10 rassen zitten? Dan is het de vraag of het gaat om een broodfokker. En soms betekent dit dat je inderdaad langer dan één dag op je hond moet wachten, soms zelfs wel maanden tot een jaar.. een puppy/hond vindt je bovendien ook niet via marktplaats maar het liefste via een rasvereniging, dierenasiel of stichting.

 

Rassen

Verdiep je eens in rassen. Maak kennis met diverse honden, ga naar een hondenwedstrijd of hondenshow en stel eigenaren vragen over een bepaald ras. Kom te weten wat voor hond bij jou past en kies niet een hond enkel vanwege het uiterlijk.

Denk goed na voor je een hond aanschaft. Ik zie het helaas regelmatig gebeuren dat mensen zich verkijken, vergissen of het simpelweg te rooskleurig maken. Een hond hebben is niet altijd makkelijk en is niet altijd leuk (gelukkig meestal wel) en ja je moet er rekening mee houden als je werkt, op vakantie gaat of iets anders onderneemt, maar als je echt een hart voor honden hebt dan krijg je er zo veel plezier, liefde en geluk voor terug!

 

Twijfel jij of een hond in jouw levensstijl past? Neem gerust contact op om al je vragen over het hebben van honden te stellen!

Liefs,

Kim

 

Andere interessante hondenblogs van Hondencentrum Focus