· 

Hoe zorg je ervoor dat niet elke voorbijganger jouw pup aait?

Ah, jullie hebben een jonge hond/pup in huis genomen en hij is ontzettend schattig.. Niet alleen jullie vinden de pup schattig, maar ook de mensen die je buiten met wandelen tegenkomt vinden jouw pup schattig. Mensen willen dan graag even jouw pup aaien, begroeten of aandacht geven. Jouw pup vindt dat natuurlijk ontzettend gezellig, maar wat zijn de valkuilen van dit gedrag? En hoe ga je hier mee om? 

Leer je pup meteen wat er van hem verwacht wordt.

Probeer altijd te bedenken wat jij wil dat voor jouw hond 'normaal' gedrag wordt. Alles wat jij aan jouw pup leert in de eerste periode is voor jouw hond 'normaal'. Leer jij in deze periode dat jouw hond aangelijnd naar iedereen en alles toe mag? Dan wordt dit voor jouw hond de normaalste zaak van zijn leven (zijn hele hondenleven lang..).  Wat betekent dat als hij groot en sterk is, hij wellicht heel hard gaat trekken bij zien van mensen/honden... want héé daar mag ik altijd naar toe toch?

 

Wil jij liever dat jouw hond aangelijnd leert dat hij niet naar andere mensen toe mag trekken en dat hij aan de lijn mensen/dieren kan negeren? Dan is het belangrijk dat je daar mee start vanaf de eerste dag. 

 

 


Je hond naar alles en iedereen toe laten gaan en door alles en iedereen laten aaien/begroeten/kennis maken is GEEN socialisatie. 

Wat is dan wel socialisatie? Daar gaan we uitgebreid op in de in de blog: Socialisatie of een overkill aan prikkels?

 

Hoe ga je om met mensen die jouw pup willen aaien/begroeten/aandacht geven?

Wanneer je het geen probleem vindt dat allerlei onbekende en bekende mensen jouw hond te pas en onpas begroeten, terwijl jouw hond aangelijnd is.. dan is dat prima, persoonlijk raad ik dit niet aan. Wil je dat jouw hond niet trekt/springt of gefrustreerd blaft naar mensen die langs lopen? Dan is het belangrijk om voor jouw hond op te komen! JIJ bepaalt of iemand jouw hond aanraakt of aandacht/voer geeft. 

 

Komt er iemand jouw kant op gelopen en jij wil niet dat jouw hond deze persoon begroet? Stap samen met jouw hond een aantal passen achteruit en zeg 'Graag mijn hond negeren, wij zijn aan het trainen'. Ongeacht wat de persoon zegt, blijf afstand houden. Beloon jouw pup voor naar jou kijken, vier poten op de grond houden en ander gewenst gedrag terwijl deze persoon passeert. 

 

Komt er iemand jouw kant op gelopen en wil jij wel dat jouw hond deze persoon mag begroeten? Geef jouw hond een 'release commando' zoals bijvoorbeeld 'VRIJ'. Dit is voor jouw hond groen licht om naar de persoon toe te mogen. 

Wil jouw hond wel begroet worden?

We hebben natuurlijk heel veel blije honden die staan te trappelen om aandacht te krijgen en geaaid te worden, MAAR er zijn ook heel veel honden die daar helemaal niet op zitten te wachten. Zorg dat jouw hond altijd zelf de keuze mag maken of hij behoefte heeft aan contact en forceer geen contact met andere mensen/dieren/honden. 

 

Kijk altijd goed naar de signalen die jouw hond geeft. Ervaart hij stress/spanning/hoge opwinding/onzekerheid/blijdschap/welke emotie dan ook en zorg dat jij als baas daar op inspeelt. De hond moet erop kunnen vertrouwen dat jij de situatie voor hem regelt. Bij te veel stress ga uit de situatie. Voorkom dat mensen over de grens van jouw hond gaan en dat de hond zich daardoor genoodzaakt voelt om te grommen of bijten. 

 

Stress signalen kunnen zijn tongelen, hijgen, wegkijken, verstarren, oogwit tonen, borstelen, fronzen, gapen of bijvoorbeeld pootje heffen. Hoe hoger de frequentie van de signalen, hoe meer stress jouw hond ervaart. 

Wat leert jouw hond?

Wanneer jouw hond iemand mag begroeten en daarbij trekt naar de persoon (of hond), vervolgens opspringt en van de desbetreffende persoon aandacht krijgt is dat voor de hond 'zelfbelonend gedrag'. Het gedrag wat de hond inzet wordt beloont, zonder dat jij daar iets voor doet. Andere voorbeelden van zelfbelonend gedrag zijn blaffen = aandacht, blaffen naar postbode = postbode verdwijnt of bijvoorbeeld heel hard trekken en daardoor bij een paaltje komen waar je tegen wil plassen.

 

Het is soms dus beter dat je hond geen ervaring krijgt in aangelijnd contact, dan dat de hond door zelfbelonend gedrag het verkeerde aanleert, zoals opspringen = aandacht.

 

Zet het in scene

Ga oefenen met een bekende op dit scenario, zodat jouw hond weet wat de verwachting wordt wanneer dit in de praktijk gebeurt.

 

Versie 1: negeren voorbijganger

  • Hond kijkt (op geruime afstand) naar voorbijganger en reageert neutraal, click/beloon. Je kan er daarna voor kiezen om te zorgen dat de afstand gelijk blijft of groter wordt. Hoe kleiner de afstand wordt hoe moeilijker het negeren van de voorbijganger wordt. Het is belangrijk dat de hond veel succeservaringen heeft in dit gedrag, voordat je de afstand kleiner maakt.
  • Je herhaalt bovenstaande stap veel en gaat daarna variëren afstand/hoeveel voorbijgangers en andere factoren. Hoe je te werk gaat bij het maken van een trainingsplan lees je in de blog: Waarom kom je niet verder in je training? 
  • Zorg dus altijd dat je in dit scenario de hond opzet voor succes. Houd afstand, creëer afstand als mensen naar je toe lopen en bewaak jullie grenzen. JIJ bepaalt of jouw hond benaderd wordt ja of nee. Dat is niet onaardig of asociaal, dat is opkomen voor jouw hond en jullie normen en waarden.

Versie 2: je mag een voorbijganger begroeten

  • Deze stap ga je toepassen op het moment dat de hond het negeren van de voorbijganger goed beheerst. Het te veel door elkaar trainen kan voor verwarring bij jouw hond zorgen. Zorg dat een skill/vaardigheid door de hond goed beheerst wordt, voordat je varianten gaat toevoegen. Je vindt het neutraal reageren en negeren een belangrijkere vaardigheid, dan door onbekende geaaid kunnen worden. Vandaar dat je eerst de vaardigheid om het te negeren traint.
  • Wanneer jij vindt dat jouw hond de voorbijganger mag begroeten kan je nog steeds bij het benaderen van de persoon het neutraal reageren fanatiek belonen. Pas wanneer jij vindt dat jouw hond de persoon mag benaderen geef je het release commando 'VRIJ'. De hond mag nu aangelijnd naar de persoon toe wandelen. Wanneer de hond opspringt/gaat blaffen/opdringerig wordt neem je afstand van de persoon(zonder iets tegen je hond te zeggen) en ga je weer belonen als de hond op meer afstand weer neutraal gedrag vertoont. Wanneer je dichtbij de persoon staat en jouw hond houdt 4 poten op de grond en vertoont neutraal ga je dat natuurlijk ook fanatiek belonen.
  • Wanneer iemand jouw hond wil aaien en jouw hond gaat springen, neem meer afstand. Springen = geen contact. Jij bepaalt hoe dit gedrag getraind wordt en niet de persoon die aait. 
  • Wanneer jouw hond blaft naar de persoon voor aandacht, neem je meer afstand. Aanblaffen = geen contact. Mensen vinden het moeilijk om blaffen te negeren, dus zorg jij hiervoor door meer afstand te nemen.
  • Het gedrag wat je NIET wil zien ga je negeren en je gaat de context zo maken dat de hond weer gewenst gedrag inzet, door middel van meer afstand of door te vragen of de persoon jouw hond wil negeren. 

Kom je een voorbijganger tegen en weet jij niet zeker of deze op een normale manier jouw hond gaat begroeten (Lees: overmatig hyper en druk) dan kies je er altijd voor om op gepaste afstand te blijven. Geen ervaring is beter dan een ervaring met zelfbelonend ongewenst gedrag.

Over dit onderwerp (en eigenlijk over alle onderwerpen) kunnen we een heel boekwerk vullen.. 

Dus heb jij een start gemaakt met dit gedrag en wil jij graag meer begeleiding of persoonlijke tips, neem dan contact op voor de mogelijkheden.

 

Liefs,

Kim

 

Andere interessante artikelen: