· 

Correcties.. wanneer ervaart jouw hond een correctie?

Bij het geven van een correctie aan de hond denken wij vaak aan 'een ruk aan de lijn geven' of de hond op een of andere manier fysiek vertellen dat iets niet mag. Zeker vindt een hond dat onprettig en ervaart dat vaak als een correctie, maar wist je dat we nog veel vaker een hond 'correcties' geven en dat dan onbewust doen? Laten we eens beginnen met wat een correctie is in hondenland.

 

In hondenland bedoelen we met een correctie 'het toevoegen van iets onprettigs of het wegnemen van iets leuks'. De hond ervaart dit namelijk als iets negatiefs en dat noemen we in hondenland een correctie. Wanneer dit met regelmaat gebeurt gaat de hond bepaalde gedragingen versterken of juist verzwakken als gevolg van een correctie. Een wellicht door ons onbewust gegeven correctie.

Hoe werkt dat nou precies?
Stel je wil dat jouw hond leert dat hij op het commando 'los' iets los laat. Voor ons heel logisch, voor veel honden een lastige taak. Waarom?

 

Vaak leren honden dat wanneer zij iets los laten (een gevonden vies lapje of gewoon een speeltje) dat het stopt. Het rommeltje van straat wordt weggegooid of het spelletje met de baas stopt. Het gene wat zij leuk vinden stopt en daarmee ervaart de hond het als een correctie. Het gevolg is dat de hond steeds minder los gaat laten op commando. Het levert de hond immers niks positiefs op.

 

Het is belangrijk dat je in dit geval de hond leert dat los laten iets waardevols op levert, bijvoorbeeld een vergelijkbaar speeltje en dat het spel dan ook daadwerkelijk doorgaat. Los laten krijgt nu een positieve lading.


Positief trainen

Met positief trainen doelen we erop dat we de hond zo min mogelijk corrigeren, maar dat we op een goede manier laten zien wat het gewenste gedrag is. Je kan op een positieve manier een grens aan geven bij honden en je kan op een positieve manier nieuwe gedragingen aanleren bij honden. 

 

Het is belangrijk voor de baasjes dat zij zich bewust zijn van de acties en gevolgen. Hoe ervaart de hond het volg op de actie? Is dat positief of negatief? Gaat het gedrag hierdoor toenemen of afnemen? Leert de hond iets nieuws of wordt de hond enkel vertelt wat hij fout doet? 

Met dank aan Hondenlot.nl voor dit fantastische plaatje.
Met dank aan Hondenlot.nl voor dit fantastische plaatje.

Om even bij het voorbeeld 'los' te blijven en dit te koppelen aan bovenstaande afbeelding. 

 

Op de negatieve manier

Je vraagt los aan de hond, hond laat niet los (want waarom zou hij..) en als gevolg krijgt de hond een tik op zijn neus en laat hij de bal los. De eigenaar is blij, want doel bereikt. De hond heeft de bal los gelaten. Zoals het plaatje links onder, je voegt iets toe wat de hond als onprettig ervaart. De volgende keer dat jij los vraagt kunnen er twee dingen gebeuren 1) de hond houdt nog steviger vast, want loslaten is onprettig of 2) de hond laat los, maar doet dit uit angst of onderdrukking. De hond voelt zich onprettig, bang voor de tik op zijn neus. De tik op de neus is voor de hond een (fysieke) correctie. Je voegt de tik namelijk toe, iets wat onprettig is. Het wegnemen van het los gelaten object is voor de hond een (mentale) correctie. Je haalt het gene wat leuk is namelijk weg. Beide handelingen zorgen ervoor dat jouw gewenste gedrag afneemt, zoals je ziet in de afbeelding.

 

Op de positieve manier

Je gaat de hond eerst heel veel waarde leren aan het los laten van iets (zonder commando). Telkens als de hond een speel vast heeft, ga je een ander super leuk speeltje aanbieden. Je herhaalt dit vaak. Het los laten betekent nu voor de hond dat het spel doorgaat met iets anders leuks. De hond ervaart dat het los laten van een speel leuk is, want er komt iets nieuws. Je herhaalt dit heel erg veel en uiteindelijk kan je het commando los eraan koppelen. 

 

Je vraagt aan de hond los en de hond laat niet los (wellicht door te hoge opwinding of het gene wat de hond heeft, heeft hele hoge waarde voor de hond). Je blijft rustig en biedt de hond een alternatief aan (je voegt iets leuks toe, plaatje links boven). Je wacht tot de hond zelf de keuze maakt om voor het alternatief te gaan en maakt er op dat moment een feestje van. De hond leert nu als hij los laat, dat er leuke dingen gebeuren. De hond ervaart, zelfs als de keuze moeilijk is, dat bij het uitvoeren van de los er iets nog leukers volgt. Het los laten geeft de hond een positief gevoel. Het gevolg: De kans is zeer groot dat bij een volgende keer de hond sneller los laat in dezelfde context. Je ziet dit op het plaatje links boven.

 

Zelfbelonend gedrag

We hebben nu drie van de vier plaatjes met een voorbeeld benoemd. Het plaatje rechts boven: iets stoms gaat weg. Kan de hond ook gaan inzetten bij het moeten los laten van iets waardevols. De hond heeft een speel, je vraagt een los, de hond gromt en blaft naar jou, jij schrikt en laat de hond zijn speeltje houden. De hond leert als hij een bepaalde actie inzet, in dit geval blaffen/grommen dat het stomme weg gaat (jij, die op dat moment het waardevolle speeltje wil hebben).  Vaak zie je als gevolg van het plaatje rechts boven, dat we de onderste plaatjes gaan toepassen... Terwijl je juist wil dat de hond met een positieve emotie leert. 

Een correctie is dus zo veel meer dan enkel 'het rukje aan de lijn' (wat je overigens ook beter niet kan doen.. leer je hond op een andere manier wat je graag wil zien). 

 

Ga eens voor jezelf na hoeveel correcties jouw hond onbedoeld ervaart?

 

Hulp nodig bij het aanleren van nieuw gedrag? Bij het omgaan gedragingen waar jij als eigenaar niet zo blij mee bent, zonder dat jouw hond gefrustreerd raakt door de vele onbedoelde correcties en het niet duidelijk aangeven wat je WEL wil van je hond?

Neem contact op voor de mogelijkheden.

 

Liefs,

Kim

 

Andere interessante artikelen